10 Mayıs 2021 Pazartesi

Bağımlı İki Örnek T Testi

Bağımlı İki Örnek T Testi

Aynı grubun iki farklı zaman ya da iki farklı durumda, ortalamaları karşılaştırılmak istendiğinde bağımlı iki örnek T testi kullanılır. Varsayımları parametrik testlerin genel varsayımları ile aynıdır. 

SPSS analiz yapılırken Sig(2-Tailed)  değerine bakılır.

Sig(2-Tailed) <= 0,05 ise H0 red edilir

Sig(2-Tailed) >= 0,05 ise H0 kabul edilir

Split-Half Güvenilirlik Analizi

 2 Yana Bölüm Güvenilirlik Analizi
(Split- Half)

Bu model, ölçekte yer alan soruları iki eşit parçaya ayırır ve iki parça arasındaki korelasyonu inceler. Korelasyon değeri yüksekse ölçek güvenilirdir.

Spss de Analyze >> Scale >>> Reliabilty menüsünden Split-Half seçeneği seçilerek bu analiz yapılabilir.


Güvenilirlik Analizi

 Güvenilirlik Analizi

Diğer ölçüm araçlarında olduğu gibi anket ve ölçeklerinde geçerli ve güvenilir olmaları gerekmektedir. Geçerlilik, anket yada ölçek gibi bir ölçüm aracının ölçmek istenen şeyi ölçebilme gücüdür.

Güvenilirlik ise ölçüm aracının her seferinde aynı yada benzer sonuçlar vermesidir.

Cronbach's Alpha : Bu yöntem ölçekte yer alan K adet sorunun homojen bir yapı gösteren bir bütünü ifade edip etmediğini araştırır. Ölçekteki K adet sorunun varyansları toplamının genel varyansa bölünmesiyle elde edilir. 0-1 arasında değerler alır. Aplha kat sayısı  

0-40 arasında ise ölçek güvenilir değildir

40-60 arasında ise güvenilirlik düşük

60-80 arasında ise güvenilir

80-100 arasında ise güvenilirliği yüksektir.

Ki Kare Bağımsızlık Testi

  Ki Kare Bağımsızlık Testi

Kategorik  değişken arasındaki ilişki araştırılmak istendiğinde Ki Kare Bağımsızlık Testi uygulanır. Değişkenlerin grup sayısı önemli değildir. Yalnız bir hücreye düşen frekans sayısının 5'in altına düşmemesi tercih edilir.


Kruskal Wallis-H Testi

 Kruskal Wallis-H Testi

Tek yönlğ anovanın nanparametrik alternatifidir. Tek yönlü anovanın varsayımlarından bir yada bir kaçı sağlanmadığında yada grupların ortalamaları değil de sıralamaları karşılaştırılmak istendiğinde bu test kullanılır.

Hipotezleri ve karar kuralları aynıdır. Ancak ortalamalar yerine sıralar karşılaştırılır. Tek yönlü anova da grup ortalamaları arasında fark olduğunda, farkın hangi gruptan kaynaklandığını görmek için kullandığımız ikili karşılaştırma testlerinden Post - Hoc testleri, Kruskal H testinde yer almaz. Onun yerine her bir ikili gruba Mann Whitney U testi uygulanır.

Wilcoxon İşaretli Sıra Testi

Wilcoxon İşaretli Sıra Testi

Bağımlı iki örnek T testinin nanparametrik alternatifidir. Bağımlı 2 Örnek T testinin varsayımlarından biri sağlanmadığında Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanır.

Örnek: Bir araştırmacı mortgage küresel krizinden önce ve sonra Türkiye de ki konut satışları arasında anlamlı bir farklılığın oluğ olmadığını araştırmak istemiştir. Analiz hangi yöntemle yapılmalıdır ?

Cevap: Analiz bağımsız iki örnek T testi ile yapılmalıdır ancak yeterli veri bulunmadığı ve normallik varsayımı sağlanmadığı için analiz Wilcoxon İşaretli Sıra Testi ile yapılmalıdır.

Mann-Whitney U Testi

 Mann-Whitney U Testi


Bağımsız iki örnek T testinin nanparametrik alternatifidir. T testinin varsayımları sağlanmadığında bağımsız iki örnek T testi yerine kullanılır. Hipotezleri ve karar kuralları bağımsız iki örnek T testinin varsayımları ile aynıdır.

Örnek: Bir araştırmacı kadın ve erkeklerin kozmetik harcamaları (aylık/tl) arasında anlamlı bir fark olup olmadığını incelemek istemiştir. Analiz hangi yöntemle yapılmalıdır.

Cevap: Analiz bağımsız iki örnek T testi ile yapılmalıdır ancak normallik varsayımının sağlanmadığını varsayarsak analiz Mann Whitney U testi ile yapılmalıdır.

9 Mayıs 2021 Pazar

Hipotez Testleri

 Hipotez Testleri

Hipotez bir durum hakkındaki önermelerdir. İstatistiksel hipotezler ise ana kütle parametrelerine ilişkin olarak ileri sürülen ve geçerliliği olasılık kanunlarına göre araştırılabilen önermelerdir.

0 Hipotezi ve Karşıt Hipotezi

İstatistiksel hipoteze 0 hipotezi, araştırma hipotezine ise karşıt hipotez denir. Eskiden beri kabul edilmiş bir önerme bunun aksi yeni bir görüşle karşılaştırılıyorsa genel kabul gören görüşe 0 hipotezi, yeni görüşe ise karşıt hipotez denir.

H0: Sınıf düzeylerine göre öğrencilerin stres düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık yoktur.

H1: Sınıf düzeylerine göre öğrencilerin stres düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

8 Mayıs 2021 Cumartesi

Faktör Analizi

 Faktör Analizi

Birbiri ile ilişkili çok sayıdaki değişkenin az sayıda anlamlı ve birbirinden bağımsız faktörler haline getiren ve yaygın olarak kullanılan istatistik tekniklerinden biridir.

Faktör analizinin amacı değişken sayısını azaltmak, değişkenler arasındaki yapıyı ortaya çıkarmak ve değişkenleri sınıflandırmaktır.

KMO oranı %50'nin üstünde ise veri seti faktör analizi için uygundur


Regresyon Analizi

 Regresyon Analizi

Bir yada birden fazla bağımsız sürekli değişkenin, bir veya birden fazla bağımlı sürekli değişken üzerine üzerine etkisi regresyon analizi ile analiz edilir. Bir bağımsız değişkenin, bir bağımlı değişken üzerine etkisi "basit doğrusal regresyon analizi" ile analiz edilir. Bir bağımsız değişkenin bir veya birden fazla bağımsız değişken üzerine etkisi "çoklu regresyon analizi ile analiz edilir". 

Regresyon analizi, bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerine ne kadar etki ettiği hakkında bizlere tam bir sayı vermektedir. 

Örnek: Gelir ve başarı arasında bir ilişki var mı ? Varsa ilişkinin yönü, şiddeti ve oranı nedir?

Gelir ve Başarı değişkenlerini sürekli iki değişken olarak ele alırsak, korelasyon testi bizlere ilişkinin yönü ve şiddeti hakkında bilgi verirken bu ilişkinin oranı hakkında tam bir bilgi vermemektedir. Bunun için regresyon analizi sonucunda Beta katsayısına bakmalıyız. Beta katsayısının 0,95 olduğunu varsayarsak, gelirdeki bir birimlik artış başarıyı %95 oranında artırmaktadır şeklinde yorumlayıp raporlayabiliriz.

Korelasyon Testi

 Korelasyon Testi

İki sürekli değişken arasındaki ilişki incelenmek istendiğinde korelasyon testi uygulanır. Değişkenler parametrik testlerin varsayımlarını sağlıyorsa, Pearson Korelasyon Testi , sağlamıyorsa Spearman Korelasyon Testi uygulanır.

Korelasyon katsayısı "r" ile ifade edilir. Korelasyon katsayısı -1< r <+1 arasında değer alır. Katsayımız -1 - 0 arasında ise negatif korelasyon, 0 ile +1 arasında ile pozitif korelasyon şeklinde yorumlanır. Katsayı uç değerlere ne kadar yaklaşırsa korelasyonun şiddeti o kadar şiddetlenir. 

İki değişken arasında şiddetli bir korelasyon olsa da bu ilişki istatistiki yönden anlamsız olabilir. Bunun için "significant" yani kısaca sig. olarak ifade edilen p değerine bakılır. p değeri eğer 0,05'den küçük ise bu korelasyon anlamlıdır. Eğer 0,05'den büyük ise korelasyon vardır ancak bu korelasyon istatistiki anlamda anlamsızdır şeklinde raporlanır.

Bağımsız Anova

 Bağımsız Anova

Grup Sayısı 2'den fazla olan bir bağımsız değişkenin sürekli bir bağımlı değişken üzerine etkisi tek yönlü Anova ile test edilir. Bağımsız anova yapmak için normallik varsayımının sağlanması, gözlem sayısının 30'dan büyük olması ve homojenlik varsayımının sağlanması gerekmektedir.


Örnek: Bir araştırmacı Çin, Hindistan ve İspanyanın 2020 yılı GSYİH 2015 ile 2020 çeyrek dönem ortalamasını karşılaştırmak istemiştir. Analiz hangi yöntemle yapılmalıdır ?


                                                ÇİN                  HİNDİSTAN           İSPANYA
2015 Q1                                   75                       60                                90
2015 Q2                                   20                       35                                78
2015 Q3                                   30                       55                                47
2015 Q4                                   74                        78                               36

2016 Q1                                   75                       60                                90
2016 Q2                                   20                       35                                78
2016 Q3                                   30                       55                                47
2016 Q4                                   74                        78                               36
::::::::::::                                     :                           :                                   :


Varyans Testleri ve Homojenlik Varsayımı

Varyans Testleri ve Homojenlik Varsayımı      

Varyans testleri bir veya birden fazla kategorik bağımsız değişkenin bir yada birden fazla sürekli bağımlı değişken üzerine etkisini inceleyen testlerdir. Parametrik testlerin genel varsayımlarına ek olarak homojenlik varsayımının da sağlanması gerekmektedir.

      Homojenlik varsayımı grupların kendi içlerinde homojen kendi aralarında heterojen olması durumunu ifade etmektedir.

     Varyans testlerine en az iki grubun ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık varsa, farklılığın hangi grup yada gruplardan kaynaklandığını belirlemek için çoklu karşılaştırma testi olan "Post-Hoc" testi uygulanır. Bağımsız değişkendeki kategori sayısı 2'den fazla olmalıdır.

     4 Çeşit varyans  testi vardır. Hangi testi yapacağınıza aşağıdaki tablodan bakarak karar verebilirsiniz. Ayrıntılı anlatım için YouTube daki videoma bakabilirsiniz.




Ayrıntılı anlatım için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz